Entrada destacada

  L'agenda de retallades que ens espera Durant la campanya electoral que ens ve al damunt només sentirem promeses. Algunes més creïb...

dimarts, 21 de setembre del 2021

El requisit de la via democràtica: la coherència dels representants

 

El requisit de la via democràtica: la coherència dels representants

Des de fa molts anys, centenars, els catalans busquen la manera de constituir-se en un nou estat europeu. Aquesta pretensió col·lectiva, nacional, ha perdurat fins a la seva culminació amb el referèndum d’autodeterminació. El clima previ van ésser les consultes populars per la independència de Catalunya i els debats sobre el nou estatut d’autonomia (2006). D’aquests dos fets, principalment, en va sorgir l’Assemblea i les grans manifestacions. Les més gran mai vistes a Europa.

Amb l’èxit del referèndum d’autodeterminació del primer d’octubre de 2017 la independència de Catalunya ja és un fet. Un fet que cal desenvolupar en el tres fronts imprescindibles, partint de la base que la naturalesa vinculant del referèndum d’autodeterminació és inapel·lable.

Els tres fronts són el moviment popular (la nació mobilitzada), les institucions seculars (el representants polítics) i l’acció exterior (la diplomàcia internacional). L’acció concertada d’aquests tres pilars permeten defensar la independència amb una absoluta solvència com passa arreu del món, ja que poden avançar en paral·lel amb facilitat.

Però si un pilar és fonamental és l’institucional. Aplicant el principi democràtic, cal que amb la majoria, els representants dels catalans, en nom de tots, siguin qui siguin o vinguin d’on vinguin, assumeixin el resultat del referèndum d’autodeterminació, on tothom va poder votar i ningú en va ésser exclòs. I fruit d’aquest assumeixo s’haurien de notar polítiques clares, graduals i fermes de desconnexió de l’estat espanyol i d’afirmació col·lectiva entorn de nous referents. Aquesta és la funció dels representants polítics i de la seva funció política després d’unes eleccions: estar al servei dels mandats sorgits de les urnes. En el cas d’ERC, JXCAT i CUP com partits independentistes i també atès el resultat del referèndum que els obliga greument com a la resta de formacions polítiques.

La gent i les entitats no poden continuar demanant ni exigint res més a l’estat espanyol quan el col·lectiu català ja ha fet la independència. Ara, amb coherència, ja es pot fer arrelar la independència, per nosaltres i pel futur de tothom. Per fer-la arrelar, tanmateix, és imprescindible que la representació política de la majoria sigui coherent amb el sentit democràtic de la seva elecció. ERC, JXCAT i CUP han de poder dir que la pressió que accepten és la de la seva gent (els seus votants) i en cap cas la de la potència de l’estat espanyol (en les seves diferents formes). I dir-ho és possible, perquè la coherència és precisament el que entén millor la gent que cada dia va a treballar o busca feina per tirar endavant.

La força de la democràcia és que els elegits governen en nom de tots i per a tots quan són majoria. I la majoria està per la independència de Catalunya i és el que s’espera dels seus representants de forma urgent. Però si els representants majoritaris del catalans prefereixen viure del victimisme (de la repressió) com fan per igual ERC, JXCAT i CUP, el moviment popular i l’acció exterior hauran de buscar, legítimament, nous actors que estiguin disposats a mantenir una acció política gradual però permanent de desconnexió amb l’estat espanyol. I recordem que la força de la independència no és d’un dia per a l’altre. És una escalada perseverant plena de motivació i ànims col·lectius, compartida i en total complicitat, com va ésser el primer d’octubre de 2017,

 

Llorenç Prats, @llorenprats, advocat, 21 de setembre de 2021

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada